Καρύδια
- Ιδανικό επιδόρπιο για μετά το δείπνο, μαζί με τυριά, αχλάδια, μήλα και μια Μαυροδάφνη.
- Βάλτε καρύδια αντί για κουκουνάρια στο κλασικό πέστο βασιλικού για ακόμη μεγαλύτερη νοστιμιά και ένταση.
- Ρίξτε ελαφρώς καβουρδισμένα καρύδια σε μια πράσινη σαλάτα, μαζί με μια χούφτα μαύρες σταφίδες κι τριμμένη φέτα. Ονειρο!
- Καβουρδίστε κοπανισμένα καρύδια και πασπαλίστε μια φέτα ψωμί αλειμμένη με ανθότυρο ή κατίκι, για σνακ ή για ορεκτικό.
- Τα τριμμένα καρύδια μπαίνουν σε σκορδαλιά (καρυδοσκορδαλιά) που συνηθίζεται πολύ στη βόρεια Ελλάδα και είναι εξαιρετικά νόστιμη.
- Παρομοίως μπαίνουν σε σκορδάτες σάλτσες όπως στην παραδοσιακή συνταγή από την Αρκαδία με λαγό και σκορδάτη καρυδόσαλτσα.
- Στην αγορά θα βρείτε και τα αμερικανικής προέλευσης καρύδια πεκάν, που είναι πιο μακρουλά και μεγαλύτερα. Προτιμήστε τα ανάλατα και βάλτε τα, σπασμένα, στο μείγμα για μπράουνι.
Αμύγδαλα
- Αλεσμένα σε σκόνη (η οποία πωλείται και έτοιμη στα σούπερ μάρκετ), συμπληρώνουν τέλεια ζύμες για βάσεις τάρτας, μπισκότα, κέικ, πίτες, τούρτες.
- Ταιριάζουν πολύ με τη λεπτή γεύση των ψαριών όπως στην κλασική συνταγή πέστροφα με αμύγδαλα
- Με το φιλέ αμυγδάλου (δηλαδή τις λεπτοκκομένες φέτες) διακοσμείτε κέικ, τάρτες και τούρτες.
- Η αμυγδαλόπαστα ή μάρτζιπαν, δηλαδή η πάστα από ψίχα αμυγδάλου, ασπράδι αυγού και ζάχαρη είναι από τις βασικές πρώτες ύλες της ζαχαροπλαστικής
- Τα ασπρισμένα (δηλαδή ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα) αμύγδαλα συμπληρώνουν τα περισσότερα γλυκά του κουταλιού, όπως κυδώνι, σταφύλι ή φιρίκι, καθώς και μαρμελάδες.
- Ρίξτε σπασμένα αμύγδαλα σε πράσινες σαλάτες για να δώσετε έξτρα τραγανή υφή για αντίθεση με την τρυφερή υφή των σαλατικών.
Στραγάλια
- Μια χούφτα αφράτα και τραγανά στραγάλια ανακατεμένα με μαύρη σταφίδα ήταν και θα είναι το πιο θρεπτικό σνακ για τα παιδιά, κάθε στιγμή της ημέρας.
Φιστίκια Αράπικα
- Ίσως οι πιο απολαυστικοί ξηροί καρποί για να τους φάτε σκέτους, φρέσκους και τραγανούς, αλατισμένους ή μη και να συνοδέψετε το ποτό σας.
- Η έντονη γεύση και το δυνατό τους άρωμα θέλουν προσοχή στις συνταγές γιατί μπορούν να επισκιάσουν άλλα υλικά
- Από φιστίκια φτιάχνεται το πιο κλασικό αμερικανικό σνακ, το πεντανόστιμο και θρεπτικότατο φιστικοβούτυρο που θα το απολαύσετε σκέτο ή σε μπισκότα, κέικ ή γλυκές σάλτσες.
Φουντούκια
- Τριμμένα σε σκόνη (η οποία πωλείται όπως και η αμυγδαλόψιχα σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ) μπαίνει σε πάμπολλες ζύμες για τάρτες, κέικ, μπισκότα και βάσεις για τούρτα.
- Με τα φουντούκια φτιάχνουν πραλίνα που ταιριάζει απίθανα με τη σοκολάτα σε τούρτες, πάστες, σοκολατάκια και πολλά άλλα γλυκίσματα. Φουντούκια και σοκολάτα είναι άλλωστε τα βασικά υλικά για σπιτική μερέντα.
- Λιώστε κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων και βυθίστε μέσα ολόκληρα φουντούκια. Αφήστε να στεγνώσουν και απολαύστε τα σκέτα, σαν σοκολατάκια στιγμής, ή για να διακοσμήσετε κέικ, τούρτες και γλυκά.
- Μια χούφτα κοπανισμένα φουντούκια, ωμά ή ελαφρά καβουρδισμένα, νοστιμίζουν απίθανα μια χειμωνιάτικη φρουτοσαλάτα.
- Συνοδέψτε μαλακά τυριά όπως φρέσκο κατσικίσιο τυρί τύπου σεβρ, ή καμαμπέρ ή μπρι, μαζί με κρασί, για ένα πολύ γευστικό και ιδιαίτερο κέρασμα.
Φιστίκια Αιγίνης
- Τριμμένα μπαίνουν σε ζύμες για κέικ και τάρτες.
- Ο πολτός τους δίνει χαρακτηριστικό άρωμα και χρώμα σε σάλτσες, κρέμες, παγωτά και γρανίτες.
- Συνοδεύουν εξαιρετικά φρουτοσαλάτες, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές ή με εξωτικά φρούτα.
- Πασπαλίστε πολύχρωμες σαλάτες με κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης και απογειώστε τη γεύση τους
- Βάλτε κοπανισμένα φιστίκια Αιγίνης σε μείγμα για απλά μπισκότα βανίλιας και απογειώστε τη γεύση τους
Πηγή: Ντίνα Νικολάου