ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ

Το θυμαρίσιο μέλι παράγεται από την οικογένεια Σούκα στην Λευκάδα. Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του.H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Ελλάδας.

Γεύση:

Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.

Θρεπτική αξία:

Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο ,κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο) και σε θρεπτικά συστατικά ενώ έχει υψηλή περιοκτηκότητα σε φρουκτόζη, βιταμίνες Α, β-καροτίνη, σύμπλεγμα των βιταμινών Β και σε μέταλλα.

Άρωμα:

Έντονο λόγο των αιθερίων αρωμάτων του θυμαριού.

Χρώμα:

Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)

Kρυστάλλωση:

Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ

Το μέλι Ελάτης Βανίλια παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές του Χελμού. Το μέλι αυτό δεν συλλέγεται από τα άνθη αλλά από ένα μελίτωμα (ρητίνη) που παράγουν κάποιοι μικροοργανισμοί στο κορμό του μαύρου Ελάτου. Η εξαγωγή του μελιού είναι αρκετά δαπανηρή γιατί απαιτείται η καταστροφή των κηρηθρών. Η παράγωγη του είναι αρκετά μικρή και περιοδική ανά τα έτη.

Γεύση:

Ήπια γλυκιά γεύση λόγω των χαμηλών φυσικών σακχάρων με νότες καραμέλας.

Θρεπτική αξία:

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Άρωμα:

Ήπιο άρωμα ελάτου.

Χρώμα:

Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από το Μαίναλο, Πάρνωνα και Χελμό ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Βανίλια Ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.

Κρυστάλλωση:

Λόγω τις χαμηλής φυσικής ποσότητας του σε σάκχαρα δεν κρυσταλλώνει καθόλου και είναι το μόνο με αυτή την ιδιότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες ποικιλίες μελιού.

ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ

Το μέλι άνθεων παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές του Χελμού. Τα ανθόμελα παράγονται από το νέκταρ των λουλουδιών και περιέχουν  γυρεόκοκκους από πολλά φυτά σε ποικίλες αναλογίες. Οι φυσικοχημικές,  και θεραπευτικές τους ιδιότητές καθώς και το χρώμα τους διαφέρουν ανάλογα με το νέκταρ των φυτών που μεταφέρουν  οι μέλισσες στην κυψέλη. Συνήθως  κανένας τύπος γυρεόκοκκου δεν ξεπερνά το όριο πάνω από το οποίο θα μπορούσε να δώσει αμιγή χαρακτήρα στο εν λόγω μέλι.

Γεύση:

Ήπια γλυκιά πολυεπίπεδη γεύση λόγω της ποικιλίας των λουλουδιών.

Θρεπτική αξία:
Βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης, δίνει ενέργεια και αντοχή,ρυθμίζει την εντερική λειτουργία
ενισχύει τη λειτουργία του ύπατος βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Άρωμα:

Ευχάριστο δυνατό άρωμα.

Χρώμα:

Έχει κοκκινωπό σκούρο χρώμα, διαφέρει από τα συνηθισμένα ανθέων λόγω της ορεινής παραγωγής του.

Κρυστάλλωση:

Λόγω της φυσικής περιεκτηκότητας του σε σάκχαρα κρυστάλλωνει σε αρκετά μικρο χρονικό διάστημα.

ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙΑΣ

Το μέλι χαρουπιάς παράγεται από την οικογένεια Σούκα στο Γεράκι Λακωνίας. Η χαρουπιά ανήκει στην οικογένεια Leguminosae. Στους περισσότερους είναι γνωστή ως ξυλοκερατιά ή κερατιά.

Γεύση:

Ιδιαίτερη έντονη γεύση.

Θρεπτική άξια:

Είναι πλούσιο σε φώσφορο, νάτριο και σε ένζυμο διαστάση λόγω του χαμηλού PH που περιέχει και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ενδείκνυται για άγχος, αϋπνία, δυσπεψία, υπέρταση και παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Έχει χαμηλή θερμιδική άξια.

Άρωμα:

Ιδιαίτερο άρωμα λόγο του καρπού της χαρουπιάς.

Χρώμα:

Κοκκινωπό σκούρο.

Κρυστάλλωση:

Δύσκολα κρυσταλλώνει.

ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ

Το μέλι Ελάτης παράγεται από την οικογένεια Σούκα στο Καρπενήσι. Είναι από τα πιο γνωστά μέλια στην Ελλάδα η παράγωγη του ανέρχεται στο 5-10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην χωρά μας.

Γεύση:

Διακρίνεται για την καλή του γεύση.

Θρεπτική άξια:

Έχει μεγάλη θρεπτική και βιολογική αξία. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε μικρές ποσότητες άλλα ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην αφομοίωση των σακχάρων στον οργανισμό.

Άρωμα:

Είναι παχύρρευστο με έντονο δασώδες άρωμα.

Χρώμα:

Έχει συνήθως σκούρο χρώμα, κοκκινωπό ή και λίγο πιο ανοιχτό ανάλογα την προέλευση.

Κρυστάλλωση:

Το μέλι ελάτης δεν κρυσταλλώνει.

ΜΕΛΙ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ

Το μέλι ευκαλύπτου παράγεται από την οικογένεια Σούκα στην Σπάρτη. Τα ελαία από τον ευκάλυπτο σε συνδυασμό με το μελί χρησιμοποιουνται ως θεραπεία.

Γεύση:

Έχει χαρακτηριστικη γεύση ξύλου με έντονα αρώματα.

Θρεπτική αξία:

Δρα ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες του αναπνευστικού,καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οι ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις και η οποία δεν θεραπεύεται, το μέλι ευκαλύπτου μειώνει τον αριθμό των κρίσεων.

Άρωμα:

Έντονο άρωμα.

Χρώμα:

Ανοιχτό κιτρινωπό συνήθως.

Κρυστάλλωση:

Κρυσταλλώνει σε διάστημα 3-6 μηνών.

ΜΕΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ

Το μέλι κουμαριάς παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές της Αχαΐας. Η ανθοφορία της κουμαριάς ξεκινάει τον Νοέμβριο ενώ τα άνθη της δίνουν γύρη και νέκταρ μέχρι αργά την Άνοιξη.

Το μέλι κουμαριάς περιέχει :
– την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό.
– τον πολυσακχαρίτη, Τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.
– το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.

Γεύση:

Έχει χαρακτηριστική δυνατή, πολύ γεμάτη υπόπικρη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας.

Θρεπτική άξια:

Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό) έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Ακόμη χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς  είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β´.

Άρωμα:

Δεν παρουσιάσει έντονο άρωμα.

Χρώμα:

Το χρώμα αρχικά είναι κιτρινωπό και όταν ωριμάσει το μελί αποκτά ένα σκουροχάλκινο χρώμα.

 

Κρυστάλλωση:

Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή.

Τέλος σύμφωνα με ανάλυση του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Βρέμης και της εταιρείας Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
Το  ph του κυμαίνεται στο  4,5

Στην χώρα μας το μέλι της κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά. Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών.

ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ

Το μέλι βελανιδιάς παράγεται από την οικογένεια Σούκα στα Καλάβρυτα.Το μέλι της βελανιδιάς είναι ένα από τα μελιά μελιτώματος δηλαδή παράγεται από τις έκκρισις των μελιτογόνων εντόμων που παρασιτούν στο φλοιό της βελανιδιάς.

Γεύση:

Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, έχει ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.

Θρεπτική αξία:

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.

Χρώμα:

Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι.

Κρυστάλλωση:

Κρυσταλλώνει δύσκολα λόγω των ιδιοτήτων του.

 

Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των Ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.

ΜΕΛΙ ΡΕΙΚΙ

Το μελί ρείκι παράγεται από την οικογένεια Σούκα στις πλαγιές της Αχαΐας. Το ρείκι είναι ένα εξαιρετικό φυτό για την παραγωγή μελιού, επειδή έχει ορισμένες μοναδικές ιδιότητες που κάνουν καλό στην υγεία του ανθρώπου.Αυτές τις ιδιότητες τις περνάει φυσικά και στο μέλι και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα η δημοφιλία του και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι το αναζητούν στην αγορά.

Γεύση:

Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας.

Θρεπτική αξία:

Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική άξια που οφείλεται κυρίως στα μέταλλα , τις πρωτεΐνες , τα αμινοξέα, τα ένζυμα και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Το μέλι από ρείκι έχει μια ιδιαίτερη υψηλή περιεκτικοτητα σε πρωτεΐνη (2%) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού. Έχει επίσης αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Σε έρευνα του 2012 βρέθηκε ότι το μέλι από το φυτό ρείκι είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.

Άρωμα:

Έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών του φυτού Ρείκι.

Χρώμα:

Ανοιχτόχρωμο κρεμ.

Κρυστάλλωση:

Λόγω της υψηλής του περιεκτηκότητας σε γλυκόζη κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (1-3 μηνες).