ΜΕΛΙ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ
Γεύση:
Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα.
Θρεπτική αξία:
Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (σίδηρο ,κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ασβέστιο) και σε θρεπτικά συστατικά ενώ έχει υψηλή περιοκτηκότητα σε φρουκτόζη, βιταμίνες Α, β-καροτίνη, σύμπλεγμα των βιταμινών Β και σε μέταλλα.
Άρωμα:
Έντονο λόγο των αιθερίων αρωμάτων του θυμαριού.
Χρώμα:
Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.)
Kρυστάλλωση:
Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών.
ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ ΒΑΝΙΛΙΑ
Γεύση:
Ήπια γλυκιά γεύση λόγω των χαμηλών φυσικών σακχάρων με νότες καραμέλας.
Θρεπτική αξία:
Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Άρωμα:
Ήπιο άρωμα ελάτου.
Χρώμα:
Ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή προέλευσής του. Έτσι, το μέλι ελάτης από το Μαίναλο, Πάρνωνα και Χελμό ξεχωρίζει λόγω των κρεμ ανταυγειών που δημιουργούνται στο εσωτερικό του και λέγεται «Βανίλια Ελάτης». Γενικά, το μέλι ελάτης έχει έντονα μελί χρώμα, σε άλλες περιοχές πιο σκούρο και σε άλλες πιο ανοιχτό.
Κρυστάλλωση:
Λόγω τις χαμηλής φυσικής ποσότητας του σε σάκχαρα δεν κρυσταλλώνει καθόλου και είναι το μόνο με αυτή την ιδιότητα ανάμεσα στις υπόλοιπες ποικιλίες μελιού.
ΜΕΛΙ ΑΝΘΕΩΝ
Γεύση:
Ήπια γλυκιά πολυεπίπεδη γεύση λόγω της ποικιλίας των λουλουδιών.
Θρεπτική αξία:
Βοηθά στην καλή λειτουργία της πέψης, δίνει ενέργεια και αντοχή,ρυθμίζει την εντερική λειτουργία
ενισχύει τη λειτουργία του ύπατος βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.
Άρωμα:
Ευχάριστο δυνατό άρωμα.
Χρώμα:
Έχει κοκκινωπό σκούρο χρώμα, διαφέρει από τα συνηθισμένα ανθέων λόγω της ορεινής παραγωγής του.
Κρυστάλλωση:
Λόγω της φυσικής περιεκτηκότητας του σε σάκχαρα κρυστάλλωνει σε αρκετά μικρο χρονικό διάστημα.
ΜΕΛΙ ΧΑΡΟΥΠΙΑΣ
Γεύση:
Ιδιαίτερη έντονη γεύση.
Θρεπτική άξια:
Είναι πλούσιο σε φώσφορο, νάτριο και σε ένζυμο διαστάση λόγω του χαμηλού PH που περιέχει και έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ενδείκνυται για άγχος, αϋπνία, δυσπεψία, υπέρταση και παθήσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Έχει χαμηλή θερμιδική άξια.
Άρωμα:
Ιδιαίτερο άρωμα λόγο του καρπού της χαρουπιάς.
Χρώμα:
Κοκκινωπό σκούρο.
Κρυστάλλωση:
Δύσκολα κρυσταλλώνει.
ΜΕΛΙ ΕΛΑΤΗΣ
Γεύση:
Διακρίνεται για την καλή του γεύση.
Θρεπτική άξια:
Έχει μεγάλη θρεπτική και βιολογική αξία. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.). Περιέχει βιταμίνες σε μικρές ποσότητες άλλα ακόμη και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθάει στην αφομοίωση των σακχάρων στον οργανισμό.
Άρωμα:
Είναι παχύρρευστο με έντονο δασώδες άρωμα.
Χρώμα:
Έχει συνήθως σκούρο χρώμα, κοκκινωπό ή και λίγο πιο ανοιχτό ανάλογα την προέλευση.
Κρυστάλλωση:
Το μέλι ελάτης δεν κρυσταλλώνει.
ΜΕΛΙ ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΥ
Γεύση:
Έχει χαρακτηριστικη γεύση ξύλου με έντονα αρώματα.
Θρεπτική αξία:
Δρα ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες του αναπνευστικού,καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Μελέτες έχουν αποδείξει πως ακόμα και στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), που οι ασθενείς εμφανίζουν λοιμώξεις και η οποία δεν θεραπεύεται, το μέλι ευκαλύπτου μειώνει τον αριθμό των κρίσεων.
Άρωμα:
Έντονο άρωμα.
Χρώμα:
Ανοιχτό κιτρινωπό συνήθως.
Κρυστάλλωση:
Κρυσταλλώνει σε διάστημα 3-6 μηνών.
ΜΕΛΙ ΚΟΥΜΑΡΙΑΣ
Το μέλι κουμαριάς περιέχει :
– την ουσία Arbutin η οποία καθαρίζει το αίμα και ρυθμίζει το επίπεδο της χοληστερίνης σε αυτό.
– τον πολυσακχαρίτη, Τυρανόζη ο οποίος όπως αποδείχθηκε πειραματικά αυξάνει τη ζωή των κυττάρων.
– το ένζυμο Διαστάση ή Αμυλάση, το οποίο διασπά το άμυλο.
Γεύση:
Έχει χαρακτηριστική δυνατή, πολύ γεμάτη υπόπικρη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας.
Θρεπτική άξια:
Είναι πολύ πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και βιταμίνες και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού.Οι φυσικές αντιβιοτικές ουσίες (τις οποίες περιέχει σε μεγάλο βαθμό) έχουν ως αποτέλεσμα να το καταστήσουν ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες.
Ακόμη χρησιμοποιείται σαν διουρητικό, και αντισηπτικό του ουροποιητικού συστήματος καθώς επίσης και σε περιπτώσεις ήπιων λοιμώξεων των βρόγχων.Οι θερμίδες που εμπεριέχει το μέλι κουμαριάς είναι λιγότερες από τα άλλα μέλια λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης και φρουκτόζης και έτσι συνίσταται σε περιπτώσεις δίαιτας καθώς και για Διαβητικούς τύπου Β´.
Άρωμα:
Δεν παρουσιάσει έντονο άρωμα.
Χρώμα:
Το χρώμα αρχικά είναι κιτρινωπό και όταν ωριμάσει το μελί αποκτά ένα σκουροχάλκινο χρώμα.
Κρυστάλλωση:
Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα και αποκτά βουτυρώδη υφή.
Τέλος σύμφωνα με ανάλυση του Μελισσοκομικού Ινστιτούτου της Βρέμης και της εταιρείας Kraft του Μονάχου περιέχει:
0,0% σακχαρόζη (κοινή ζάχαρη)
36,1% φρουκτόζη
28,9 γλυκόζη
1,7% μαλτόζη
1% τυρανόζη
19,5% υγρασία
Το ph του κυμαίνεται στο 4,5
Στην χώρα μας το μέλι της κουμαριάς και της καστανιάς είναι δυστυχώς ελάχιστα γνωστά. Τα γνωρίζουν όμως και είναι περιζήτητα για τις ευεργετικές ιδιότητές τους στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας και των Αραβικών χωρών.
ΜΕΛΙ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ
Γεύση:
Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, έχει ιδιαίτερη γεύση, πλούσια και μεστή.
Θρεπτική αξία:
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες και περιέχει σε μεγάλες ποσότητες κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο και νάτριο.Τα ένζυμα που περιέχει, ενισχύουν το μεταβολισμό και τις λειτουργίες των ζωτικών οργάνων.Βοηθάει στις γαστρικές διαταραχές, στη γρίπη, στην υπερκόπωση, και την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.Χαρακτηρίζεται ως μέλι εξαιρετικής υψηλής θρεπτικής αξίας, γι’ αυτό και στην Ευρώπη διατίθεται από καταστήματα Υγιεινής διατροφής.
Χρώμα:
Είναι ένα σκουρόχρωμο συνήθως μέλι.
Κρυστάλλωση:
Κρυσταλλώνει δύσκολα λόγω των ιδιοτήτων του.
Στην χώρα μας το μέλι βελανιδιάς έγινε γνωστό μόλις τα τελευταία χρόνια λόγω της εσφαλμένης συνήθειας των Ελλήνων καταναλωτών να αγοράζουν διαυγή και με μεγάλη ρευστότητα μέλια. Τις ευεργετικές του ιδιότητες τις γνωρίζουν πολύ καλά οι κάτοικοι των Σκανδιναβικών χωρών, της Κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας και το προτιμούν.
ΜΕΛΙ ΡΕΙΚΙ
Γεύση:
Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες καραμέλας.
Θρεπτική αξία:
Έχει υψηλή βιολογική και θρεπτική άξια που οφείλεται κυρίως στα μέταλλα , τις πρωτεΐνες , τα αμινοξέα, τα ένζυμα και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.Το μέλι από ρείκι έχει μια ιδιαίτερη υψηλή περιεκτικοτητα σε πρωτεΐνη (2%) σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες μελιού. Έχει επίσης αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητες.
Σε έρευνα του 2012 βρέθηκε ότι το μέλι από το φυτό ρείκι είχε την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες. Επίσης, η υψηλή ποσότητα των αντιοξειδωτικών του μελιού ερείκης βοηθά στην απομάκρυνση των ελεύθερων ριζών που παράγονται ως αποτέλεσμα των μεταβολικών αντιδράσεων και αλληλεπιδράσεων με τους εξωτερικούς ρύπους του περιβάλλοντος. Η εξόντωση αυτών των ελευθέρων ριζών προλαμβάνει τη γήρανση και βελτιώνει τη γενική υγεία.
Άρωμα:
Έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών του φυτού Ρείκι.
Χρώμα:
Ανοιχτόχρωμο κρεμ.
Κρυστάλλωση:
Λόγω της υψηλής του περιεκτηκότητας σε γλυκόζη κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (1-3 μηνες).