Μέλι Ερείκης

Το Μέλι Ερείκης (σουσούρα) είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει χαρακτηριστική γεμάτη γεύση με αρωματικές νότες πικρής καραμέλας, έντονο γήινο άρωμα των λουλουδιών της Ερείκης και ένα ιδιαίτερο κοκκινοχάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε ένα υπέροχο χρώμα καραμέλας μετά την κρυστάλλωση του η οποία πραγματοποιείται πολύ γρήγορα (1 – 3 μήνες από τη συλλογή του). Έχει βουτυράτη υφή που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα μέλια.

Μέλι Κουμαριάς

Το μέλι κουμαριάς έχει το χαμηλότερο ποσοστό γλυκόζης σε σύγκριση με άλλα μέλια, έτσι εμπεριέχει και λιγότερες θερμίδες. Η φρουκτόζη του είναι σε χαμηλό επίπεδο, αυτό το κάνει ιδανικό για ανθρώπους που κάνουν δίαιτα αλλά θέλουν και το μέλι στο τραπέζι τους. Η ουσία Arbutin του μελιού, ρυθμίζει τη χοληστερίνη και καθαρίζει το αίμα.

Μέλι Ανθέων

Το μέλι Ανθέων συλλέγεται από το νέκταρ ανθέων και βοτάνων στην περιοχή της Φθιώτιδας  μακριά από καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Το ανθόμελο έχει πιο «γλυκιά» και απαλή γεύση σε σχέση με άλλα μέλια. Το ανθόμελο κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι υψηλή. Η κρυστάλλωση είναι φυσικό φαινόμενο που δεν προξενεί καμία αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική ιδιότητα του μελιού. Σχετίζεται με τη φυτική προέλευση του μελιού κι επηρεάζεται από τη χημική του σύνθεση. Οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα κρυστάλλωσης, είναι η συγκέντρωση της γλυκόζης και του νερού, η σχέση φρουκτόζης/γλυκόζης, η σχέση γλυκόζης/νερού, η περιεκτικότητα του δείγματος σε γύρη κ.α. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ούτε και νοθευμένο. Το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται εύκολα σε μπεν-μαρί, χωρίς να χάσει καμία από τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Κρυσταλλώνει συνήθως 4-6 μήνες μετά τη συλλογή του.

Μέλι Βελανιδιάς

Η βελανιδιά ή δρυς είναι δέντρο ψηλό και αιωνόβιο που βρίσκουμε σε πεδινές ή σε ορεινές περιοχές. Δίνει ένα πολύ σκούρο μέλι, σχεδόν μαύρο, υποτιμημένο για πολλά χρόνια που στις μέρες μας έχει βρει τη θέση του. Γοητεύει όλο και περισσότερο όσους αρέσκονται στις έντονες γεύσεις και αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ιχνοστοιχεία μέλια.

Μέλι Θυμαρίσιο

Αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα η θεραπευτική του αξία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη καθώς η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής, δίνει ενέργεια στους μύες, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.
Επίσης βοηθά στην καθ’ έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, στην αναιμία, την αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Δρα κατά της κοπώσεως, γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά. Αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις.

Μέλι Ελάτης

Το μέλι Ελάτης έχει τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα (κάλιο, φώσφορο ,σίδηρο). Παρουσιάζει έντονη γεύση, ιδιαίτερο σκούρο χρώμα και πολύ πλούσιο άρωμα. Στις ιδιότητές του συγκαταλέγονται η καταπολέμηση των φλεγμονών και των μολύνσεων ενώ έχει τονωτική δράση για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Συστήνεται σε όσους έχουν πρόβλημα με την κινητικότητα του εντέρου και σε συνδυασμό με χλιαρό νερό και λεμόνι καταπολεμάει τις τοξίνες του οργανισμού μας.

Μέλι Καστανιάς

Το μέλι καστανιάς είναι μία από τις ταυτοποιημένες κατηγορίες Ελληνικού μελιού με ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα, η γεύση και το άρωμα, και ταυτόχρονα πλούσιο σε φυσικοχημικά χαρακτηριστικά. Το μέλι καστανιάς είναι μικτής προέλευσης. Παράγεται και από το νέκταρ των ανθέων της αλλά και από τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς, αλλά σύμφωνα με νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται ως ανθόμελο αλλά με χαρακτηριστικά μελιτώματος (κατ΄εξαίρεση).

Μέλι Ακακίας

Το μέλι ακακίας ανήκει στην κατηγορία των ανθόμελων και ξεχωρίζει με το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα του. Είναι λαμπερό σχεδόν διάφανο, με γεύση γλυκιά και υπέροχο άρωμα που θυμίζει τη μυρωδιά από τα άνθη της ακακίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η λεπτόρρευστη υφή του και το γεγονός ότι δεν κρυσταλώνει εύκολα! Θεωρείται μέλι ανώτερης ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας. Η καθημερινή του κατανάλωση συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας καθώς ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Βοηθάει ακόμα στην αντιμετώπιση ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος καθώς στην εντερική λειτουργία.

Μέλι Ελάτης Βανίλια

Αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει.
Σε περίπτωση που το μέλι σας κρυσταλλώσει/ζαχαρώσει, μην στεναχωριέστε!
Αντιθέτως θα πρέπει να είστε χαρούμενοι που έχετε αγοράσει ένα εξαιρετικό μέλι. (Το νοθευμένο μέλι ζαχαρώνει πολύ δύσκολα.)