Ρύζι Μπασμάτι

Ρύζι μπασμάτι ακατέργαστο με σκουρο χρώμα και σχήμα μακρύσπερμο. Η επεξεργασία του είναι μικρότερη σε σχέση με το λευκό για τον λόγο αυτό αποτελεί πιο υγιεινή πρόταση διατροφής.Ειναι φυσικα αρωματικο ρυζι και Οι κόκκοι του ρυζιού δεν κολλάνε μεταξύ τους όταν είναι μαγειρεμένο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιλάφι, σαλάτες καθώς και μια ποικιλία από μαγειρευτά φαγητά, σάλτσες και κάρυ.

Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο.  Έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά τα λίπη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για πιλάφι που δεν θα στραγγιστεί.

Ρύζι Καρολίνα

Ρύζι Καστανό

Στο ρύζι αυτό κατά την επεξεργασία δεν αφαιρείται ο φλοιός του με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.

Ρύζι Μπονέτ

Είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα και το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Αυτό που διαφοροποιεί αυτόν τον τύπο ρυζιού από τους υπολειπους είναι η υγροθερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλεται. Ενώ, δηλαδή η Καρολίνα και το Νυχάκι αποφλοιώνονται με τρίψιμο και στη συνέχεια οδηγούνται προς λεύκανση και γυάλισμα, το bonnet ρύζι προβράζεται σε νερό για να αποφλοιωθεί και στη συνέχεια βράζεται στον ατμό.

Ρύζι Γλασέ

Από τα παλαιότερα είδη, το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.