ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Ο κρόκος Κοζάνης ΠΟΠ, ή ελληνικό σαφράν (ζαφορά), είναι γνωστός για την εξαιρετική του ποιότητα, το ζωηρό του χρώμα και την έντονη γεύση του. Έχει διάφορες χρήσεις, και η συγκομιδή, η ξήρανση και η συσκευασία του γίνεται σύμφωνα με ειδική μέθοδο που χρονολογείται από την αρχαιότητα.

ΙΠΠΟΦΑΕΣ

Καρπός με σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες. Θεωρείται μια από τις σημαντικές υπερτροφές. Χαρίζει τόνωση, ευεξία καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επούλωση των πληγών. Προστατεύει και ενισχύει το νευρικό σύστημα, μειώνει το άγχος, ρυθμίζει το μεταβολισμό. Αντιμετωπίζει παθήσεις στο συκώτι, καθώς και γαστρεντερικά προβλήματα. Προστατεύει από καρδιαγγειακά προβλήματα, μειώνει την κακή χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τους πόνους της περιόδου ενώ αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα.

ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ

Ο λιναρόσπορος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε:
•Βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
•Ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες.
•Φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένων πολλών ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως τις λιγνάνες. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι φυτό, ο λιναρόσπορος είναι μια από τις καλύτερες πηγές λιγνανών.
•Ω-3 λιπαρά οξέα, το κλειδί για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Ο λιναρόσπορος είναι καλύτερη πηγή του φυτικού ω-3 που ονομάζεται α-λινολενικό οξύ (ALA). Το έλαιο του λιναρόσπορου αποτελείται από περίπου 50 % ALA – πέντε φορές περισσότερο από το έλαιο καρυδιών ή το έλαιο canola, οι οποίες είναι οι επόμενες υψηλότερες πηγές του ALA.
Τα οφέλη του λιναρόσπορου
Ο λιναρόσπορος μπορεί:
•Να μειώσει τη χοληστερόλη του αίματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η διαλυτή ίνα στο λιναρόσπορο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη, βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να φράξει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή. Η ίνα επίσης πιστεύεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σημαντικό για άτομα με διαβήτη τύπου 2.
•Να μειώσει την οστική απώλεια. Μια μελέτη σε διαβητικά ποντίκια έδειξε ότι υπήρχε επιβράδυνση στην απώλεια οστικής μάζας μετά από διατροφή με λιναρόσπορο, χάρη στη συγκέντρωση των λιπαρών οξέων.
•Να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους. Ο λιναρόσπορος διαστέλλεται όταν προσλαμβάνεται, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι. Έτσι καταναλώνοντας λιναρόσπορο 30 λεπτά πριν από το γεύμα σας μπορείτε να ελέγξετε την όρεξή σας.
•Να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ίνα στο λιναρόσπορο μπορεί να σας ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα.
•Να αυξήσει την ανοσία. Το ALA έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή, κάνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο λιναρόσπορος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων και φλεγμονωδών παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και ο λύκος.
•Να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο λιναρόσπορος κατέχει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου και του μαστού. Το όφελος βασίζεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιγνάνες, οι οποίες πιστεύεται ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων.

ΣΠΟΡΟΙ CHIA

Πλούσιο σε Ω3 και αντιοξειδωτικά! Το Chia είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή λιπαρών οξέων ωμέγα 3 και περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά. Διατίθεται ως πρώτη ύλη για χρήση σε διατροφικά και διαιτητικά συμπληρώματα. Η απαράμιλλη σταθερότητα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων του Chia είναι το αποτέλεσμα των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχει.

ΚΙΝΟΑ ΚΟΚΚΙΝΗ

Σπόρος υψηλής διατροφικής αξίας! Η Κινόα είχε μεγάλη διατροφική σημασία για τους προ-Κολόμβιους πολιτισμούς των Άνδεων. Ήταν η δεύτερη κύρια τροφή μετά την πατάτα και ακολουθούνταν από το καλαμπόκι. Σήμερα χαίρει υψηλής εκτίμησης για τη διατροφική του αξία και τα Ηνωμένα Έθνη το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (13%).

ΚΙΝΟΑ ΤΡΙΧΡΩΜΗ

Η πρωτεΐνη στο κινόα έχει υψηλή βιολογική αξία, περιέχει 20 απαραίτητα αμινοξέα για τη λειτουργία του οργανισμού. Μεταξύ αυτών είναι η μεθειονίνη και η λυσίνη, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ικανότητα της μάθησης και της μνήμης, και είναι ως εκ τούτου μια εξαιρετική τροφή για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Είναι επίσης μια καλή πηγή τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που συνδέεται με την παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που ευθύνεται για την καλή διάθεση. Το κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ευνοώντας την λειτουργία του εντέρου και την παράταση του κορεσμού. Επίσης βοηθά στον έλεγχο της χοληστερόλης, της γλυκόζης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αυτός είναι ο λόγος που το κινόα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός σύμμαχος για την απώλεια βάρους διατηρώντας την υγεία μας και βοηθάει επίσης στην πρόληψη των ασθενειών. Το κινόα είναι καλή πηγή μαγνησίου, καλίου, μαγγανίου και άλλων μέταλλων όπως επίσης περιέχει και βιταμίνες (Β1, Β2, Β3, D και Ε) που ελέγχουν τις διάφορες λειτουργίες του μεταβολισμού. Για χορτοφάγους οι οποίοι αντικαθιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με κινόα , χωρίς καμία επίπτωση στον οργανισμό τους Άτομα αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα και ασθενείς με κοιλιοκάκη (άνθρωποι που δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη, δηλαδή τρόφιμα με κριθάρι, βρώμη, σιτάρι και σίκαλη) Ηλικιωμένους, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για άτομα με ψωρίαση (χρόνια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος), επειδή έχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα Αθλητές, ειδικά πριν και μετά την προπόνηση. Για εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, ενώ το κινόα έχει σχεδόν την ίδια τιμή ενέργειας με το καστανό ρύζι (100 g κινόα έχει 374 θερμίδες και 100 g καστανό ρύζι έχει 350 θερμίδες), το κινόα είναι μια τροφή χαμηλή σε λιπαρά.

CACAO SEEDS

Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά! Οι ωμοί βιολογικοί καρποί του κακάο είναι από τις πιο πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και χάρη σε αυτές εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και είναι ευεργετικοί για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

ΣΟΥΣΑΜΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ

Σησάμι φυσικό μοναδικής ποιότητας βιολογικό Original sesame Humera. Το σουσάμι είναι θρεπτικό και ωφέλιμο γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Παρατηρούμε λοιπόν ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα των οποίων η λήψη μέσω της διατροφής κρίνεται αναγκαία εξαιτίας της αδυναμίας του ανθρώπινου οργανισμού να τα συνθέσει, καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό. Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL). Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ

Πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, φολικού οξέως, ασβεστίου και μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στην υψηλή ενεργειακή του αξία.
Είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, και ο ψευδάργυρος. Σύμβολο ανδρισμού και γονιμότητας. Σημειώνεται ότι 100 γραμ. κουκουναρόσπορου ισοδυναμούν με 570 θερμίδες. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον κουκουναρόσπορο απελευθερώνουν μία ορμόνη που κόβει την όρεξη, την χολοκυστοκινίνη.

ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ

Οι παπαρουνόσποροι δεν έχουν μόνο μια ήπια γεύση που τους καθιστά μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε μια ποικιλία πιάτων, αλλά προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Συχνά πασπαλίζονται πάνω από bagels, ψωμιά και κουλούρια, προσθέτοντας μια νόστιμη και τραγανή νότα. Ο παπαρουνόσπορος έχει αρκετά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Περιέχουν πολλές φυτικές χημικές ενώσεις που έχουν βρεθεί ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση Η μοναδική αρωματική γεύση τους οφείλεται στα πολλά λιπαρά οξέα και τα βασικά πτητικά έλαια τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του καθαρού τους βάρους. Οι σπόροι είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε ελαϊκά και λινελαϊκά οξέα. Το ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό, βοηθά στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και αυξάνει τα επίπεδα καλής HDL στο αίμα. Ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ευνοώντας το υγιές προφίλ λιπιδίων στο αίμα.

ΣΟΥΣΑΜΙ ΜΑΥΡΟ