Blueberries (Μύρτιλα)

Τα μύρτιλα είναι εξαιρετική πηγή σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C, A και Ε, κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι πλούσια σε ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και πηκτίνη. Προστατεύουν την όραση και καθυστερούν την εξέλιξη του γλαυκώματος. Είναι εύγεστα και διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης.

Goji Berry

Το Goji berry είναι ένας καρπός που αναζωογονεί και γεμίζει ενέργεια ολόκληρο τον οργανισμό! Τα άφθονα ευεργετικά συστατικά του, κάνουν κάποιους να πιστεύουν ότι το Goji berry είναι το μυστικό της μακροζωίας.
Τα goji berries έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυσακχαριδικά συμπλέγματα (σύνθετους υδατάνθρακες) και είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (προβιταμίνης Α), βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου. Επιπλέον – όπως όλα τα μούρα – είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (συγκεκριμένα στις μυρικετίνη, κερκετίνη και καμφοφερόλη) που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.

Μάνγκο

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη έχει βρεθεί ότι ο καρπός του μάνγκο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και από τη λευχαιμία. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την όραση και την υγεία του δέρματος.

Cranberries με χυμό ανανά

Η διατροφική αξία των cranberries, με το ιδιαίτερο πορφυρό χρώμα και τη διακριτική γλυκόξινη γεύση είναι μεγάλη. Εκτός από τη βιταμίνη C, τα cranberries είναι ιδιαίτερα πλούσια και σε φυτικές ίνες. Το σημαντικότερο όμως είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της εμφάνισης διάφορων ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Cranberries με χυμό μήλο

Τα cranberries (κράνμπερι) φυτρώνουν μόνο στη βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Είτε φρέσκα, είτε αποξηραμένα, τα cranberries αποτελούν μια ολοκληρωμένη διατροφική πρόταση με πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Το κράνμπερι είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Το υψηλό επίπεδο των προανθοκυανιδίνων (PAC) στο κράνμπερι βοηθά στη μείωση της πρόσφυσης ορισμένων βακτηριδίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των μολύνσεων.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι πολυφαινόλες στο κράνμπερι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που επιφέρει η κατανάλωση κράνμπερις.

Σταφίδα μαύρη

Η ελληνική υπερτροφή!
Οι μαύρες σταφίδες παράγονται κατ’αποκλειστικότητα στην Κόρινθο και είναι παγκοσμίως γνωστές ως μαύρες σταφίδες.
Η σταφίδα ανήκει στα «διαθρεπτικά» τρόφιμα, δηλαδή παρέχει επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κτλ.) αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδει. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο καταπολεμά την αναιμία και τέλος μέσω των βιταμινών Α και Β, η κατανάλωσή της βοηθά στην όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.

Σταφίδα ξανθιά

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και κυρίως σε φυσικά σάκχαρα. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, θειαμίνης, βιταμίνης Β6, σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Βοηθά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, συμβάλλει στην πρόληψη καρκίνου και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης προστατεύει τα μάτια και ενισχύει την ανάπτυξη των οστών.

Σύκα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, και βιταμίνη Α καθώς και φυτικές ίνες. Η αντιοξειδωτική τους σύνθεση προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων για αυτό και αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύκα σχιστά

Στον ελλαδικό χώρο το σύκο καλλιεργείται πριν από την Ομηρική εποχή. Στην αρχαιότητα ήταν ευρέως γνωστή και φημισμένη για την ποιότητά της, η ποικιλία “Βασιλική” η οποία καλλιεργείται κυρίως στην Αττική.

Τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά καθώς περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ τα σπόρια τους καταπολεμούν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.

Ginger

Το ginger (πιπερόριζα) είναι γεμάτο θρεπτικές ουσίες οι οποίες έχουν ισχυρά οφέλη για το σώμα και το μυαλό. Βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών και είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών.

Βασιλικοί χουρμάδες

Οι χουρμάδες αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως η βιταμίνη Α που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην όραση, όσο και στην υγεία του δέρματος, η βιταμίνη C που είναι απαραίτητη για την επανόρθωση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου και τα καροτενοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την εντερική λειτουργία.

Χουρμάδες με πυρήνα

Οι χουρμάδες αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών. Προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας στην υγεία και τον μεταβολισμό μας. Έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν την εντερική λειτουργία.

Χουρμάδες απύρηνοι

Οι χουρμάδες έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση και αποτελούν μεγάλη πηγή φυτικών ινών, κάλιου, σιδήρου, ενώ έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τους κάνει κατάλληλους για κατανάλωση από διαβητικούς.
Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους γλυκών πιάτων και μπορούν επίσης να καταναλωθούν και μόνοι τους. Ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυσική ζάχαρη. Πολλές μελέτες έως τώρα έχουν επίσης επιβεβαιώσει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων, που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά συστατικά.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο με απόλυτα χαρακτηριστική γεύση και πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C και μαγγανίου, θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να λάβετε διατροφικές ίνες και βρομελίνη (bromelain), ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο που θεωρείται ότι μειώνει τις φλεγμονές.
Ως φρούτο, δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωσή ανανά σε λογικές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών οστών.

Πεπόνι

Δαμάσκηνα

Τα ξηρά δαμάσκηνα προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τον μεταβολισμό μας καθώς αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης. Ως εκ τούτου, είναι κατάλληλα και για διαβητικούς.

Δαμάσκηνα με πυρήνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ. Επίσης περιέχουν αξιόλογα ποσά, ασβεστίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου.

Είναι γνωστά για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και σε σορβιτόλη.

Επιπλέον ασκούν αντικαρκινική δράση λόγω των φαινολών που περιέχουν, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.

Βερίκοκα

Τα αποξηραμένα βερίκοκα αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Επιπλέον περιέχουν βιταμίνη C και φλαβονοειδή, με αποτέλεσμα να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Καρύδα Ινδών

Η τριμμένη καρύδα προέρχεται από καρύδες που έχουν στεγνώσει και ο καρπός τους εσωτερικά έχει κοπεί σε πολύ λεπτές φέτες με τη μέθοδο του τριψίματος. Είναι καλή πηγή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνες υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές. Λόγω της καλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλει στη διατήρηση γερών οστών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε βοηθά στη καλύτερη πεπτική λειτουργία και είναι εξαιρετική για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς έχει αντιμυκητιασικές, αντιπαρασιτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της ολόκληρης καρύδας, αλλά ταυτόχρονα παρέχει περισσότερες δυνατότητες στην κατανάλωση και στο σερβίρισμα.

Banana chips

Πρόκειται για ένα αποξηραμένο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και κάλιο. Είναι ιδανικό σνακ για παιδιά και αθλητές. Λόγω των συστατικών, όπως το έλαιο καρύδας και το μέλι, είναι ένα εξαιρετικό γευστικό και αρωματικό αποξηραμένο φρούτο. Παρόλο που περιέχει υδατάνθρακες και σάκχαρα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η μπανάνα συμβάλλει στην πρόληψη μυϊκών κραμπών και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Παπάγια

Η παπάγια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο και φολικό οξύ. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή, που συμβάλλουν στην υγεία της όρασης. Είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες και είναι ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης βοηθά στην πέψη και στην αφομοίωση πρωτεϊνών.

MIX Φρούτων χωρίς ζάχαρη