Blueberries (Μύρτιλα)
Goji Berry
Τα goji berries έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πολυσακχαριδικά συμπλέγματα (σύνθετους υδατάνθρακες) και είναι πολύ καλή πηγή καροτενοειδών (προβιταμίνης Α), βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου. Επιπλέον – όπως όλα τα μούρα – είναι πλούσια σε φλαβονοειδή (συγκεκριμένα στις μυρικετίνη, κερκετίνη και καμφοφερόλη) που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.
Μάνγκο
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη έχει βρεθεί ότι ο καρπός του μάνγκο προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και από τη λευχαιμία. Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, που είναι απαραίτητη για την όραση και την υγεία του δέρματος.
Cranberries με χυμό ανανά
Cranberries με χυμό μήλο
Το κράνμπερι είναι πιο γνωστό για το ρόλο του στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Το υψηλό επίπεδο των προανθοκυανιδίνων (PAC) στο κράνμπερι βοηθά στη μείωση της πρόσφυσης ορισμένων βακτηριδίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των μολύνσεων.
Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι πολυφαινόλες στο κράνμπερι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD), με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης που επιφέρει η κατανάλωση κράνμπερις.
Σταφίδα μαύρη
Οι μαύρες σταφίδες παράγονται κατ’αποκλειστικότητα στην Κόρινθο και είναι παγκοσμίως γνωστές ως μαύρες σταφίδες.
Η σταφίδα ανήκει στα «διαθρεπτικά» τρόφιμα, δηλαδή παρέχει επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κτλ.) αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδει. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ οι φυτικές ίνες που περιέχει καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε σίδηρο καταπολεμά την αναιμία και τέλος μέσω των βιταμινών Α και Β, η κατανάλωσή της βοηθά στην όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.
Σταφίδα ξανθιά
Σύκα
Σύκα σχιστά
Τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδιαίτερα θρεπτικά καθώς περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Είναι τα ξηρά φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ενώ τα σπόρια τους καταπολεμούν αποτελεσματικά τη δυσκοιλιότητα. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός πως τα σύκα περιέχουν πρεβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη των προϋπαρχόντων καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας την πεπτική ευεξία.
Ginger
Βασιλικοί χουρμάδες
Χουρμάδες με πυρήνα
Χουρμάδες απύρηνοι
Χρησιμοποιούνται σε διαφορετικούς τύπους γλυκών πιάτων και μπορούν επίσης να καταναλωθούν και μόνοι τους. Ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, μέταλλα και φυσική ζάχαρη. Πολλές μελέτες έως τώρα έχουν επίσης επιβεβαιώσει τις αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, γαστροπροστατευτικές και αντικαρκινικές δράσεις των χουρμάδων, που αποδίδονται στην περιεκτικότητά τους σε φυτοχημικά συστατικά.
Ανανάς
Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να λάβετε διατροφικές ίνες και βρομελίνη (bromelain), ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο που θεωρείται ότι μειώνει τις φλεγμονές.
Ως φρούτο, δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωσή ανανά σε λογικές ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών οστών.
Πεπόνι
Δαμάσκηνα
Δαμάσκηνα με πυρήνα
Είναι γνωστά για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες και σε σορβιτόλη.
Επιπλέον ασκούν αντικαρκινική δράση λόγω των φαινολών που περιέχουν, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση, συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
Βερίκοκα
Καρύδα Ινδών
Διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της ολόκληρης καρύδας, αλλά ταυτόχρονα παρέχει περισσότερες δυνατότητες στην κατανάλωση και στο σερβίρισμα.