Brazil Nuts Ωμά

Είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, μαγνησίου και βιταμίνης Ε. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι περιέχουν περισσότερο σελήνιο από οποιαδήποτε άλλη τροφή, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές και αντι-καρκινικές ιδιότητες. Προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης συμβουλευτείτε διατροφολόγο.

Macadamia Ωμό Νότια Αφρική

Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες όπως σελήνιο και βιταμίνη Ε, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση της χοληστερόλης.

Αμερικανικά καρυδιά πεκάν

Τα πεκάν περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, όλα πολύ χρήσιμα για την υγεία. Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και έτσι ενδείκνυνται και για διαβητικούς.

Αμύγδαλο Μικρό Τραγανό Ωμό

Είναι πλούσια σε ασβέστιο, πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο. Η κατανάλωση 10-20 αμυγδάλων την ημέρα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών.

Αμύγδαλο μεγάλο αφράτο ωμό

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

Αμύγδαλο με φλοιό ωμό ελληνικό

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

Αμύγδαλο λευκό ωμό

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

Αμύγδαλο λευκό φιλέ

Tα αμύγδαλα αποτελούν το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είδος ξηρών καρπών. Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών, προσφέρουν κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αποδίδουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου χοληστερόλη. Είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου: ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα!

Αραχίδες φλοιού

Τα αράπικα φυστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της φιασίνης και του φυλλικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης.

Αράπικο ωμό

Τα αράπικα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή των βιταμινών της νιασίνης και του φολικού οξέος. Περιέχουν φυτικές στερόλες, ουσίες που σε υψηλά ποσά συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης. Χάρη στα συστατικά τους, τα φιστίκια συμβάλλουν στη σωστή αρτηριακή πίεση και έχουν θετικές επιδράσεις στην όραση.

Καρυδόψιχα 1/2 (πεταλούδα)

Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Ε και Β6) καθώς και μέταλλα. Φημίζονται για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση και είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων ενώ βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας.

Καρυδόψιχα σπασμένη ¼

Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης (LDL) καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμιση της κατάθλιψης. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση λειτουργίας των αγγείων και την ελλάτωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Καρύδια με κέλυφος

Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης (LDL) καθώς και στην αντιγήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων. Βοηθούν στη βελτίωση της μνήμης και της νοητικής λειτουργίας καθώς και την καταπολέμιση της κατάθλιψης. Μελέτες έδειξαν πως 1 και 1/2 χούφτα καρύδια ημερησίως στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής οδηγεί σε βελτίωση λειτουργίας των αγγείων και την ελλάτωση της πιθανότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Ηλιόσπορος

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών, ο ηλιόσπορος είναι από τα πλέον θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Ηλιόσπορος ψίχα

Στην κατηγορία των ξηρών καρπών από τα πλεόν θρεπτικά και υγιεινά προϊόντα είναι οι ηλιόσποροι. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Κασίους ωμό

Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Μία χούφτα κάσιους περιέχει το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε μαγνήσιο, το 30% σε χαλκό και το 10% σε σίδηρο. Το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά, στα οποία έχουν αποδοθεί καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Κολοκυθοσπορος χονδρος

Ο κολοκυθόσπορος είναι ένα πολύ θρεπτικό προϊόν καθώς περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα, μέταλλα και βιταμίνες. Παρουσιάζει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Προσφέρει αυξημένη προστασία κατά της εμφάνισης εμφράγματος και αντιφλεγμονώδη δράση.

Κολοκυθοσπορος ψιλος

Είναι φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Το λίπος που περιέχουν είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν βιταμίνη Ε. Μελέτες έδειξαν οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργεία του ουροποιητικού συστήματος.

Κολοκυθόσπορος ψίχα

Είναι φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν. Το λίπος που περιέχουν είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν βιταμίνη Ε. Μελέτες έδειξαν οι κολοκυθόσποροι επιδρούν καταπραϋντικά σε προβλήματα του προστάτη ενώ εξομαλύνουν τη λειτουργεία του ουροποιητικού συστήματος.

Φιστίκια κελυφωτά

Μια μικρή ποσότητα από φιστίκια κελυφωτά καλύπτει τις καθημερινές μας ανάγκες σε ενέργεια, μονο-ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Χάρη στα θρεπτικά συστατικά τους συντελούν στην αποτοξίνωση του ανθρώπινου οργανισμού, μειώνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη χοληστερόλη και την πίεση. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ το οποίο επηρεάζει και βελτιώνει τη διάθεση μας.

Φιστίκια κελυφωτά ψίχα

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, και σε φυλλικό οξύ που επηρεάζει και μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Σε σχέση με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Φουντούκι

Τα φουντούκια είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και μέταλλα. Είναι καλή πηγή μαγγανίου, ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Φουντούκι με κέλυφος

Τα φουντούκια είναι καλή πηγή μαγγανίου ενός ιχνοστοιχείου που συμμετέχει σε αντιοξειδωτικά συστήματα του οργανισμού μας. Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργεία του νευρικού συστήματος.

Καλαμπόκι ποπ- κορν